Otočna liga pomiče granice – 100% eko trail

Završena je ovogodišnja utrka Murter Kornati trail u sklopu zimske otočne liga u organizaciji Atletskog kluba Okit, pokrovitelja: TZ Murter Kornati, Općina Murter Kornati, NP Kornati te uz pomoć sponzora HEP, Prijatelji mora, Stina, Sagena, TEC gradnja i LAG More.

Prva utrka je startala u 10:30 sati, a natjecatelji iz svih kategorija pristizali su gotovo do 15:00 h. U sklopu Murter-Kornati traila održane su tri utrke: Dječja – 5 km, Kratka staza – 15 km, te Duga staza – 28 km.

Iako je bio nešto veći broj muških sudionika, broj žena i djece je znatno porastao, a svi su se podjednako potrudili sudjelovati ili pobijediti. Premda su zbog kiše u prvom dijelu utrke uvjeti bili manje ugodni, nije bilo ozlijeđenih, već samo zadovoljnih zanimljivom slikovitom stazom utrke.

Ured TZO Murter Kornati kao jedan od pokrovitelja, pobrinuo se da sudionici imaju ukusan topao obrok nakon velikog fizičkog napora. Proteinska okrjepa uz toplu piletinu s gljivama, brudet od hobotnice, slanutak s porilukom i domaćim maslinovim uljem, te slatkiši od sušenog voća, trenutno su povratili izgubljenu energiju trkača, koji su se nastavili družiti, dijeleći dojmove i iskustva, uz čašu napitka po volji. Našlo se tu krepkog i ljekovitog domaćeg čaja od mješavine mente, kadulje i gospine trave, vitaminskih napitaka, bijelog vina, piva i kuhanog džina.

Ono što je oduševilo natjecatelje, koji su svi istinski zaljubljenici u prirodu, jest i ekološki aspekt kojim je TZO Murter Kornati, na inicijativu direktorice Mateje Bašić, bio nit vodilja.

Sve posuđe je bilo ekološki prihvatljivo – tanjuri su biorazgradive šećerne trske, šalice za napitke od kartona, a jedaći pribor drveni. Na mjestima za okrjepu, uz naranče, banane, slano i slatko, trkačima su se nudile i posebne staklene bočice s vodom, kako bi se izbjegla velika količina toksičnog plastičnog otpada. Medalje su bile staklene, majice i ekološke vrećice za startni paket od čistog pamuka, a putokazi od drveta zamijenili su plastične trake za označavanje staza.

EKO trail, kako slobodno možemo nazvati ovo izdanje utrke zimske otočne lige, uvelike su pomogli i prepoznali i sponzori. HEP, koji je podržao cjelokupnu organizaciju Otočne lige, godinama je jedan od najvećih prijatelja hrvatskog sporta i kroz svoje projekte u zajednici aktivno promovira zdrav i aktivan život. Ulaganjem u sport vraća društvu povjerenje koje mu ono pruža. Očuvanje prirode i briga o smanjenju zagađenja prirode više je od samog natjecanja, kao što je i HEP – Više od struje.

Veliko je zadovoljstvo što je snažna regionalna i moderna društveno odgovorna tvrtka koja više od stoljeća proizvodi i distribuira energiju prepoznala napore lokalne otočne zajednice za pokušaje razvoja i očuvanja hrvatskih otoka.

 

Poredak sudionika utrke:

Dječja utrka:

Djevojčice: 1. Luana Božac, 2. Tanja Ozretić, 3. Luca Baus

Dječaci: 1. Antonio Turčinov, 2. Rafael Mudronja, 3. Ante Carević

Kratka utrka:

Žene: 1. Vanja Čargonja , 2. Lucija Križanac Mihaljević,  3. Jelena Gugić Boko

Muškarci: 1. Krešimir Mrčela, 2. Mario Bosnić, 3. Zvonimir Režić

Duga utrka:

Žene: 1. Petra Kulić,  2. Maja Blašković, 3. Tina Krnić

Muškarci: 1. Daniel Krstulović Opara, 2. Dino Belakušić, 3. Nenad Ostojić

Scroll to Top